Publikacja Karen Duve "Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment" to kolejna, ukazująca się ostatnio na naszym rynku, książka podejmująca problem etyczności jedzenia.
„Jesteś tym, co zjadasz” głosi znane powiedzenie. Konsument XXI wieku wydaje się być człowiekiem zastanawiającym się nad tym co ma na talerzu. Coraz bardziej modne stają się takie diety jak: wegetarianizm czy weganizm. Czy są zdrowe? Co tak naprawdę powinniśmy jeść, aby nikogo nie krzywdzić? Na te pytania i na szereg innych odpowiada w swoje książce Karen Duve, wykorzystując w niej własne doświadczenia.
Duve jest niemiecką dziennikarką i pisarką. Rocznik 1961, urodzona w Hamburgu. Autorka powieści i książek publicystycznych, za które była kilkakrotnie nagradzana. Jej „Jeść przyzwoicie” znalazło się wśród finalistów Nagrody Lipskich Targów Książki.
Jedzeniowy eksperyment pisarki trwał kilka miesięcy, w czasie których konsekwentnie stosowała zasady licznych diet: bio, wegeteriańskiej, wegańskiej, a nawet fruktariańskiej. Przed przystąpieniem do realizacji tego pozornie szalonego pomysłu żywieniowej wariacji była ignorantką uwielbiającą dogadzać swojemu podniebieniu i nie zważającą na etykiety opakowań podczas swoich łowów w supermarketach. Do rozpoczęcia „świadomej” diety natchnęła ją przyjaciółka – „sfiksowana” na punkcie zdrowego żywienia.
Paradoksalnie, Duve początkowo traktująca swój autoeksperyment z przymrużeniem oka i z dużą dozą autoironii – wypadła bez reszty w karby stosowanych diet. Zaczęła zastanawiać się co tak naprawdę spożywa codziennie ze swojego talerza czy też: ile istot musiało ucierpieć, aby mogła skonsumować swoje ulubione kawałki kurczaka. Po pewnym czasie wpadła wręcz w błędne koło swoich poczynań żywieniowych, będąc blisko paranoi. Okazało się, iż aby móc jeść zdrowo, świadomie i aby przy tym nikogo nie krzywdzić musiałaby żywić się powietrzem. Ciekawy autoeksperyment dziennikarki nie kończy się jednak powrotem do dawnych nawyków żywieniowych, a wprowadzeniem w życie racjonalnych postanowień. Okazuje się, ze po zagłębieniu się w tajniki produkcji żywności nie ma już drogi powrotnej do punktu wyjścia.
Duve napisała książkę czerpiąc z własnych przeżyć: intymną, bezpośrednią, która jest jednocześnie rzetelnym kompendium wiedzy o produkcji żywności i hodowli zwierząt. Autorka operuje stylem dziennikarskim – jest niezwykle dociekliwa i skrupulatna, a przy tym pisze w sposób swobodny, nie pozbawiony humoru i autoironii.
„Jeść przyzwoicie” czyta się z zaciekawieniem i zaangażowaniem. Jedno jest pewne: po lekturze tej książki nic co znajdzie się na naszym talerzu nigdy nie będzie już wyglądało i smakowało tak samo.
Magdalena Bońkowska
Utwór | Od |
1. Inne historie | gaba |
Utwór | Od |
1. W bezkresie niedoli | ladyfree |
2. było, jest i będzie | ametka |
3. O Tobie | ametka |
4. Świat wokół nas | karolp |
5. Kolekcjonerka (opko) | will |
6. alchemik | adolfszulc |
7. taka zmiana | adolfszulc |
8. T...r | kid_ |
9. przyjemność | izasmolarek |
10. impresja | izasmolarek |
Utwór | Od |
1. Sprzymierzeniec | blackrose |
2. Podaruję Ci | litwin |
3. test gif | amigo |
4. Primavera_AW | annapolis |
5. Melancholia_AW | annapolis |
6. +++ | soida |
7. *** | soida |
8. Góry | amigo |
9. Guitar | amigo |
10. ocean | amigo |
Recenzja | Od |
1. Zielona granica | irka |
2. Tajemnice Joan | wanilia |
3. Twój Vincent | redakcja |
4. "Syn Królowej Śniegu": Nietzscheańska tragedia w świecie baśni | blackrose |
5. Miasto 44 | annatus |
6. "Żywioł. Deepwater Horizon" | annatus |
7. O matko! Umrę... | lu |
8. Subtelność | lu |
9. Mustang | lu |
10. Pokój | martaoniszk |