„Włoska sztuka dobrego gotowania" po raz pierwszy w języku polskim!

15 listopada ukaże się w księgarniach pozycja wydawnicza, zatytułowana: „Włoska sztuka dobrego gotowania".

Pellegrino Artusi urodził się w małej włoskiej wiosce w sierpniu 1820 roku. Nie uczęszczał do żadnej szkoły kulinarnej, ale był znawcą potraw. Przez lata zgromadził niemal 800 przepisów opublikowanych w dziele życia, „La Scienzia in cucina e l’Arte di mangiar bene” – „Włoska sztuka dobrego gotowania”. Książka napisana z pasją, subtelnością i lekkością od ponad wieku objaśnia tajemnice prawdziwie włoskiego smaku dań, od antipasti po gelati.

„Włoska sztuka dobrego gotowania” to unikatowy zbiór przepisów Pellegrina Artusiego. W książce można odnaleźć dania powszechnie znane, jak klasyczne risotto, lecz również te dziś zapomniane, jak aromatyczny budyń z fenkułów czy soczyste frykando cielęce. Autor nie ogranicza się jednak do wymienienia jedynie kolejnych kroków przygotowania dania, lecz uzupełnia tekst o barwne opisy spotkań towarzyskich, włoskich zwyczajów i tradycji.

Od pierwszego wydania w 1891 roku książka Artusiego cieszy się niesłabnącą popularnością, nie tylko wśród amatorów włoskiej kuchni. Nawet najwięksi sceptycy docenią urok makaronu z sosem ze świeżych pomidorów i lampki wina. Zdaniem znanego krytyka literackiego i eseisty Gian Luigiego Beccarii, książka Artusiego „była bestsellerem w XIX wieku, a stała się longsellerem w wieku XX, tak samo jak «Serce» de Amicisa, czy «Pinokio» Collodiego. Są to dzieła, które przyczyniły się, także z punktu widzenia lingwistycznego, do zjednoczenia Włoch”. W Polsce ukazuje się w niezwykłym, oddającym ducha epoki tłumaczeniu Tessy Capponi-Borawskiej oraz Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty.

Na jego książce wychowało się kilka pokoleń najlepszych włoskich i światowych szefów kuchni. Dzięki książce Artusiego łatwo można sobie przypomnieć, że jedzenie ma dawać radość.

Jeśli za pierwszym razem coś nie wyjdzie, to też nie ma sensu wpadać w rozpacz. Zapewniam, że przy dobrej woli i wytrwałości, w końcu się uda! Powiem więcej: moje dania winno się wciąż ulepszać, bowiem wcale nie twierdzę, że w ich przygotowaniu sam osiągnąłem szczyt doskonałości. […] z radością muszę odnotować, iż większość moich dań spotyka się z uznaniem, i że – na moje szczęście – chyba tylko nieliczni ślą mnie do diabła za swe niedyspozycje żołądkowe tudzież inne sensacje, które obyczajność każe mi przemilczeć.

fragment książki
Pellegrino Artusi (1820-1911) – włoski pisarz, krytyk literacki oraz smakosz. W młodości odbył wiele podróży po Półwyspie Apenińskim, towarzysząc ojcu, zamożnemu handlarzowi jedwabiem i produktami spożywczymi. Większość życia spędził we Florencji, gdzie poświęcił się dwóm największym pasjom: literaturze oraz kuchni. Jego książka kucharska „La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene” zyskała we Włoszech miano kultowej, doczekując się licznych wznowień.

Dodaj artykuł do:
(dodano 14.11.17, autor: blackrose)
Dział literatura
Tagi: Włoska sztuka dobrego gotowania, Pellegrino Artusi
KOMENTARZE:
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Logowanie
Po zalogowaniu będziesz mieć możliwośc dodawania swojej twórczości, newsów, recenzji, ogłoszeń, brać udział w konkursach, głosować, zbierać punkty... Zapraszamy!
REKLAMA
POLECAMY

NEWSLETTER

Pomóż nam rozwijać IRKĘ i zaprenumeruj nieinwazyjny (wysyłany raz w miesiącu) i bezpłatny e-magazyn.


Jeśli chcesz otrzymywać newsletter, zarejestruj się w IRCE i zaznacz opcję "Chcę otrzymywać newsletter" lub wyślij maila o temacie "NEWSLETTER" na adres: irka(at)irka.com.pl

UTWORY OSTATNIO DODANE
RECENZJE OSTATNIO DODANE
OGŁOSZENIA OSTATNIO DODANE
REKOMENDOWANE PREMIERY
1
Damiano David
2
Arkadiusz Jakubik
3
Eluveitie
4
Sting
5
Elton John & Brandi Carlile
6
Anita Lipnicka
7
The Waterboys
8
Bryan Ferry
9
Mela Koteluk
10
Turbo
1
Korek Bojanowski
2
Mara Tamkovich
3
Michel Hazanavicius
4
Céline Sallette
5
Christopher Landon
6
Neil Boyle, Kirk Hendry
7
Rungano Nyoni
8
Fabrice Du Welz
9
Michał Kondrat
10
Alonso Ruizpalacios
1
Alina Moś
2
Ilaria Lanzino
3
Sebastian Fabijański
4
Anna Kękuś
5
Łukasz Czuj
6
reż. Mariusz Treliński
7
Beth Henley / reż. Jarosław Tumidajski
8
Gabriela Zapolska
9
Marta Abramowicz / reż. Daria Kopiec
10
Opera Krakowska w Krakowie
REKLAMA
ZALINKUJ NAS
Wszelkie prawa zastrzeżone ©, irka.com.pl
grafika: irka.com.pl serwis wykonany przez Jassmedia