Te warszawskie dożynki wpisały się już na stałe w krajobraz imprez kulturalnych stolicy. W niedzielę, 1 października na Rynku Nowego Miasta od 10.00 do 18.00 czekać będzie na gości mnóstwo atrakcji.
Najlepsi stołeczni piekarze zaprezentują swoje wypieki, można będzie spróbować i kupić każdy rodzaj pieczywa, od białej pszennej bułeczki po ciemne, żytnie bochny chleba pieczone na chrzanowych liściach. Do swoich stoisk zapraszać będą twórcy ludowi z różnych regionów kraju. Rodzinnie, można będzie wziąć udział w warsztatach: lania świec z wosku, garncarskich, wycinankarskich czy robienia kwiatów bibułkowych. Rodzinnie, można także będzie spróbować tradycyjnych przysmaków kuchni regionalnych: pierogów, bigosu, oscypków z żurawiną czy pierekaczewników. Nie zabraknie także regionalnych produktów tradycyjnych: miodów, wędlin, serów na czele ze sławnymi serami korycińskimi czy sękaczy. Na scenie wystąpią zespoły folklorystyczne z Mazowsza i innych regionów. O godz. 16.00 zapraszamy na koncert zespołu Megitza Trio, który łączy muzykę bałkańską z melodiami góralskimi i jazzem.