"Czerwone złoto": Kuchnia i zbrodnia

„Czerwone złoto” od 19 października w księgarniach!

Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się jednak zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, sławny mistrz sushi, pada nagle martwy. Zatrucie rybą – brzmi oficjalna informacja na temat przyczyny zgonu. Kieffer jest jednak sceptyczny. Jako jedyny zauważa, że sprawa ma drugie dno. Po drodze odkrywa fascynujące realia kuchni sushi. Dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota. A nawet cenniejsze niż ludzkie życie.

Tom Hillenbrand zaprasza do świata kulinarnej zbrodni. Rozbudza apetyt czytelnika nie tylko na smakowite odkrycia, lecz także na intrygę ze szczyptą miłości. Spisków nie zabraknie – tych na salonach i w przemyśle spożywczym. Autor odsłania działalność przemytników, którzy zarabiają miliony na szmuglowaniu niepozornej ryby – tuńczyka. Dowodzi, że ludzka chciwość wpływa nie tylko na środowisko, ale i na to, co serwowane jest na naszych talerzach.

Hillenbrand w pysznej powieści o jedzeniu częstuje czytelnika garścią unikatowych ciekawostek, wybornie brzmiących potraw, z kulinariów czyniąc niemal bohatera. Serwuje abalony, jedne z bardziej wykwintnych owoców morza, bretońskie naleśniki galette czy też delikatne brioszki. Choć „Czerwone złoto” to świat kulinariów bez dozy idealizowania, to z dużą porcją prawdziwej miłości do jedzenia.

Tom Hillenbrand – urodzony w 1972 roku, studiował politykę europejską, był wolontariuszem w szkole dziennikarskiej im. Georga von Holtzbrincka i kierownikiem działu w Spiegel Online. Zapalony kucharz hobbysta i smakosz, podczas wielomiesięcznego pobytu w Luksemburgu zakochał się w Wielkim Księstwie. Mieszka w Monachium. „Czerwone złoto” to jego druga powieść wydana w Polsce, we wrześniu ukazał się pierwszy tom serii kryminałów dla smakoszy „Diabelski owoc”. Cykl o kucharzu, nowym bohaterze naszych czasów, zostanie wkrótce zekranizowany.

Tytuł: „Czerwone złoto”

Tytuł oryginału: Rotes Gold

Autor: Tom Hillenbrand

Tłumaczenie: Anna Krochmal i Robert Kędzierski

Premiera: 19 październik 2016

Wydawnictwo: Smak Słowa

Dodaj artykuł do:
(dodano 22.10.16, autor: blackrose)
Dział literatura
Tagi: Czerwone zło, Tom Hillenbrand
KOMENTARZE:
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Logowanie
Po zalogowaniu będziesz mieć możliwośc dodawania swojej twórczości, newsów, recenzji, ogłoszeń, brać udział w konkursach, głosować, zbierać punkty... Zapraszamy!
REKLAMA
POLECAMY

NEWSLETTER

Pomóż nam rozwijać IRKĘ i zaprenumeruj nieinwazyjny (wysyłany raz w miesiącu) i bezpłatny e-magazyn.


Jeśli chcesz otrzymywać newsletter, zarejestruj się w IRCE i zaznacz opcję "Chcę otrzymywać newsletter" lub wyślij maila o temacie "NEWSLETTER" na adres: irka(at)irka.com.pl

UTWORY OSTATNIO DODANE
RECENZJE OSTATNIO DODANE
OGŁOSZENIA OSTATNIO DODANE
REKOMENDOWANE PREMIERY
1
Damiano David
2
Arkadiusz Jakubik
3
Eluveitie
4
Sting
5
Elton John & Brandi Carlile
6
Anita Lipnicka
7
The Waterboys
8
Bryan Ferry
9
Mela Koteluk
10
Turbo
1
Korek Bojanowski
2
Mara Tamkovich
3
Michel Hazanavicius
4
Céline Sallette
5
Christopher Landon
6
Neil Boyle, Kirk Hendry
7
Rungano Nyoni
8
Fabrice Du Welz
9
Michał Kondrat
10
Alonso Ruizpalacios
1
Alina Moś
2
Ilaria Lanzino
3
Sebastian Fabijański
4
Anna Kękuś
5
Łukasz Czuj
6
reż. Mariusz Treliński
7
Beth Henley / reż. Jarosław Tumidajski
8
Gabriela Zapolska
9
Marta Abramowicz / reż. Daria Kopiec
10
Opera Krakowska w Krakowie
REKLAMA
ZALINKUJ NAS
Wszelkie prawa zastrzeżone ©, irka.com.pl
grafika: irka.com.pl serwis wykonany przez Jassmedia