Beata Pawlikowska daje dowód temu, że nikt nie jest skazany na wysoko przetworzoną żywność. Jej najnowsza książka „Moje zdrowe przepisy” to autorskie kulinarne propozycje na zdrowe, szybkie i smaczne posiłki. Znana podróżniczka przekonuje, że gotować każdy może.
Beata Pawlikowska od jakiegoś czasu zapewnia nas, że jej pasją są nie tylko podróże, z czym najczęściej ją kojarzymy. Książki „W dżungli zdrowia” oraz „Na zdrowie. 15 zdrowych przepisów”, a także ostatnia - „Moje zdrowe przepisy” udowadniają, że kuchnia jest miejscem, w której autorka czuje się znakomicie. Tym bardziej, że przygotowywane przez nią potrawy składają się tylko z naturalnych produktów: kasz, warzyw, ziół i przypraw. Są to zdrowe, lekkostrawne posiłki, które są jednocześnie lekiem na wiele dolegliwości.
Książka „Moje zdrowe przepisy” jest odpowiedzią na wysoko przetworzoną żywność dostępną w sklepach. Bo jak autorka sama wspomina: „Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest „żywność” sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia.” I tak właśnie zrodził się pomysł na książkę kulinarną. Książkę, która zawiera wyłącznie zdrowe przepisy - szybkie i łatwe w przygotowaniu, a sama autorka podkreśla, że „każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!”.
Proponowane przez Pawlikowską posiłki mają wiele zalet. Po pierwsze, nie obciążają i nie zatruwają organizmu chemią, której jest mnóstwo w przetworzonej żywności, a której autorka zdecydowanie unika. Po drugie, gotowanie nie zajmuje wiele czasu. Zawsze można znaleźć chwilę, by wrzucić do garnka odpowiednie składniki, od czasu do czasu wymieszać, a potem już tylko wyłożyć na talerz. Po trzecie, posiłki są smaczne, czym są zdumieni nawet mięsożercy, gotowi zrezygnować z kotletów.
Przepisy są proste, podane w przystępny sposób, składniki dostępne, tak więc początkujący kucharze są w stanie osiągnąć sukces.
Najciekawsze jest to, że Beata Pawlikowska nie powiela przepisów. Wszystkie potrawy wymyśliła sama i przećwiczyła na swoim organizmie. Okazało się, że przy takiej diecie znikają dolegliwości ciała i duszy. „Jesteś tym, co jesz” nie okazuje się pustym sloganem. Wiele chorób bierze swój początek w nieracjonalnym żywieniu, w skażonej chemią żywności – to powszechnie wiadomo. Dlaczego więc upieramy się przy tradycyjnej, tłustej i wysokokalorycznej kuchni? Bo nie potrafimy inaczej gotować?
Autorka „Moich zdrowych przepisów” udowadnia, że prosta i zdrowa kuchnia to nic trudnego.
Utwór | Od |
1. Inne historie | gaba |
Utwór | Od |
1. W bezkresie niedoli | ladyfree |
2. było, jest i będzie | ametka |
3. O Tobie | ametka |
4. Świat wokół nas | karolp |
5. Kolekcjonerka (opko) | will |
6. alchemik | adolfszulc |
7. taka zmiana | adolfszulc |
8. T...r | kid_ |
9. przyjemność | izasmolarek |
10. impresja | izasmolarek |
Utwór | Od |
1. Sprzymierzeniec | blackrose |
2. Podaruję Ci | litwin |
3. test gif | amigo |
4. Primavera_AW | annapolis |
5. Melancholia_AW | annapolis |
6. +++ | soida |
7. *** | soida |
8. Góry | amigo |
9. Guitar | amigo |
10. ocean | amigo |
Recenzja | Od |
1. Zielona granica | irka |
2. Tajemnice Joan | wanilia |
3. Twój Vincent | redakcja |
4. "Syn Królowej Śniegu": Nietzscheańska tragedia w świecie baśni | blackrose |
5. Miasto 44 | annatus |
6. "Żywioł. Deepwater Horizon" | annatus |
7. O matko! Umrę... | lu |
8. Subtelność | lu |
9. Mustang | lu |
10. Pokój | martaoniszk |